Koncepcja ekspresu do kawy Origin to hołd dla Etiopii
Za każdym razem, gdy piję pierwszy łyk kawy rano, zawsze jestem wdzięczny temu, kto pierwszy opracował kawę i rolnikom, którzy zebrali tę konkretną mieszankę, którą piję. Chociaż wiadomo, że niektóre z najlepszych kaw na świecie pochodzą z Brazylii, Kolumbii i Wietnamu (miejmy nadzieję, że pewnego dnia mój kraj, Filipiny, znajdą się na tej liście), jednym z niedocenianych bohaterów branży jest Etiopia, gdzie ziarna kawy prosperuje od VII wieku. Ten projekt koncepcyjny ekspresu do kawy jest hołdem dla kraju wschodnioafrykańskiego.
Projektant: Ser C
Koncepcja ekspresu do kawy Origin ma na celu dodanie „znaczącej kawy” do Twojej filiżanki, przypominając o jej pochodzeniu. Kształt ekspresu inspirowany jest mapą Etiopii, choć oczywiście nie ma dokładnego kształtu, ale jest wzorowany na podstawowym zarysie. W ten sposób projektantka jest w stanie „uhonorować” pochodzenie kawy, choć historycy nie mogą tak naprawdę powiedzieć, że miejscowi, którzy uprawiali te ziarna, uprawiali lub konsumowali tam te cenne ziarna.
Ale w każdym razie nazwa Origin jest całkiem trafna. Kształt jest po części cylindryczny, a po części prostokątny, ale z lekko wystającym wierzchołkiem, szczególnie tam, gdzie wypływa kawa ciśnieniowa. Na pierwszy rzut oka przypomina mi tradycyjną mokę, ale bez dzióbka i uchwytu. Wykonany jest z metalu, a kolor jest achromatyczny, co nadaje mu industrialny charakter, który może pasować do innych urządzeń kuchennych, jeśli jest to Twój temat. Wykończenie nie jest jednak gładkie, ponieważ celowo sprawia, że wygląda na korozję i rysy.
Konstrukcja produktu sprawia, że wydaje się łatwy w użyciu, ponieważ wystarczy nacisnąć kilka przycisków, w tym przyciski włączania/wyłączania i otwierania/zamykania. Masz możliwość zrobienia espresso lub americano, a także przycisk lub poziom wody i ziaren. Będąc uzależnionym od kawy, jest to coś, co mogę wziąć pod uwagę, zwłaszcza że zostało zaprojektowane w sposób znaczący. Ale oczywiście ekspres lub ekspres do kawy są tak dobre, jak jego ziarna i używana woda.