Chipotle używa robota do obierania awokado, aby przyspieszyć przygotowanie guacamole
Sieć restauracji Chipotle, wraz z firmą robotyczną Vebu, przetestowała robota Autocado, który kroi, obiera i kroi awokado do wykorzystania w guacamole.
Co wiemy.
Personel kuchni musi jedynie napełnić robota dojrzałym awokado o wadze do 11 kg i wybrać jego rozmiar. Po zakończeniu przetwarzania zbierają owoce do miski, dodają pozostałe składniki i rozpoczynają zacieranie.
W miarę udoskonalania Autocado, Chipotle spodziewa się skrócić czas przygotowania guacamole o połowę. Pomoże to zapewnić nieprzerwane dostawy dania i zaoszczędzić pracownikom części pracochłonnej pracy.
Restauracja wierzy również, że robot może zmniejszyć marnotrawstwo żywności dzięki bardziej wydajnemu przetwarzaniu.
Obecnie Autocado działa tylko w centrum testowym w Irvine w Kalifornii. Według przedstawicieli Chipotle, jest to początek "długoterminowej współpracy" z Vebu.
Źródło: Engadget.