Czekolada wydrukowana na drukarce 3D w USA
Redaktor amerykańskiej publikacji The Verge wydrukował różne czekoladowe kompozycje na drukarce 3D Cocoa Press za prawie 4000 dolarów, która pozwala tworzyć czekoladowe wzory z wyraźnymi szczegółami. Drukarka ta wykorzystuje wkłady z ciemną, mleczną lub białą czekoladą.
Właściciel urządzenia powinien być przygotowany na to, że czekolada jest materiałem wybrednym w druku. Ustawienia temperatury wymagane dla każdego rodzaju czekolady mogą być nieprzewidywalne, a sam proces trwa dość długo.
Dziennikarz zauważa, że ciemna czekolada rzeczywiście smakuje jak czekolada, pomimo użycia oleju palmowego zamiast masła kakaowego, aby uczynić ją tłustą.
"W moim przypadku osiągnięcie równomiernej temperatury przez 65-gramową czekoladową strzykawkę drukarki zajmowało czasami kilka godzin. Szybko zdałem sobie sprawę, że nie można drukować niczego zbyt małego lub spiczastego bez spowolnienia wydruków. Czekolada potrzebuje czasu, aby ostygnąć i stwardnieć, zanim drukarka spróbuje wydrukować kolejną ciepłą warstwę na wierzchu. Moja żona jest fanką ciemnej czekolady i chociaż zdecydowanie nie jest to najlepsza czekolada, jakiej próbowaliśmy, była zadowolona z jakości. Nie mogę jednak powiedzieć tego samego o mlecznych i białych czekoladach, ponieważ są one nieco woskowe i przypominają mi Candy Melts. Najgorszą rzeczą w druku 3D czekolady jest kontrolowanie ciepła" - mówi Amerykanin.
Źródło: The Verge