Majonez może pomóc usprawnić fuzję jądrową: nowe badanie
Zespół naukowców z Lehigh University badający wytrzymałość kapsułek zawierających paliwo do reakcji termojądrowych zwrócił się do nieoczekiwanego pomocnika: majonezu.
Co wiadomo
W swojej pracy naukowcy wykorzystują majonez do badania niestabilności hydrodynamicznych występujących podczas fuzji jądrowej.
Fuzja jądrowa to reakcja, która napędza gwiazdy takie jak nasze Słońce. Na Ziemi jej wykorzystanie mogłoby stanowić niezawodną alternatywę dla źródeł energii opartych na węglu. W laboratorium fuzję jądrową przeprowadza się na dwa sposoby: za pomocą tokamaka, który wykorzystuje pola magnetyczne do kontrolowania plazmy, oraz za pomocą laserów, które napromieniowują kapsułki z paliwem.
Majonez, który składa się z jajek, oleju i octu, zachowuje się jak materiał stały, ale zaczyna płynąć pod wpływem gradientu ciśnienia. Ta właściwość pomaga naukowcom zrozumieć, kiedy występują niestabilności i jak je kontrolować. Zrozumienie tych procesów może pomóc przedłużyć reakcję fuzji jądrowej i poprawić jej wydajność, co jest ważnym krokiem w kierunku zrównoważonego źródła energii opartego na fuzji jądrowej.
Źródło: Gizmodo