McDonald's testuje w USA roślinnego burgera McPlant
Wygląda na to, że przepowiednie redakcji gg zaczynają się spełniać. McDonald's przygotowuje się do wprowadzenia burgera na bazie roślin, opracowanego we współpracy z Beyond Meat, na próbę w kilku restauracjach. McPlant ma mieć "ikoniczny" smak hamburgera McDonald's ze wszystkimi jego zaletami, choć firma do tej pory milczy na temat szerszego wprowadzenia na rynek.
Podobnie jak inne fast-foodowe giganty Burger King i KFC w ostatnich latach, McDonald's dąży do rozszerzenia swojego menu o dania wyłącznie roślinne, a w 2019 roku restauracja rozpoczęła testowanie swojej pierwszej takiej oferty w Europie i Kanadzie.
Kotlet McPlant, który będzie serwowany w ramach nadchodzących testów w USA, jest wykonany ze składników roślinnych, w tym grochu, ryżu i ziemniaków. Tradycyjnie będzie podawany na bułce z ziarnem sezamowym, z pomidorem, sałatą, ogórkiem, cebulą, majonezem, ketchupem, musztardą i plasterkiem sera.
Jak się okazuje, McDonald's testował już McPlant w Szwecji, Danii, Holandii, Austrii i Wielkiej Brytanii. Według firmy, te próby na małą skalę pomogą jej ocenić, w jaki sposób kotlety na bazie roślin mogą być zintegrowane z operacjami kuchennymi. Firma zapowiada, że po zakończeniu testów przekaże rozszerzone i zaktualizowane informacje.
Ilustracja: McDonalds