Naukowcy stworzyli spaghetti 1000 razy cieńsze od ludzkiego włosa: do czego służą?

Naukowcy stworzyli spaghetti 1000 razy cieńsze od ludzkiego włosa: do czego służą?
"Nanopasta" pod mikroskopem elektronowym. Źródło: Beatrice Britton / Adam Clancy

Naukowcy z University College London (UCL) opracowali nanowłókna z mąki, które są 1000 razy cieńsze niż ludzki włos.

Co wiadomo

Włókna te, o grubości zaledwie 372 nanometrów, zostały stworzone przy użyciu elektroprzędzenia, w którym mieszanina mąki i kwasu mrówkowego jest przeciągana przez igłę pod wpływem ładunku elektrycznego. Powstałe nanowłókna są zbyt małe dla widocznych kamer i konwencjonalnych mikroskopów, więc zostały zmierzone za pomocą skaningowego mikroskopu elektronowego.

Схема изготовления и готовый результат 'Нанопасты'
Schemat produkcji i gotowy wynik Nanopaste na zdjęciu. Źródło: Nanoscale Advances

Badanie, opublikowane w czasopiśmie Nanoscale Advances, pokazuje, że takie nanowłókna mogą mieć ważne zastosowania medyczne, w tym bandaże, ramy do regeneracji kości i wzrostu tkanek. Kluczowym składnikiem jest skrobia, która jest biodegradowalnym i odnawialnym zasobem.

Metoda ta pozwala uniknąć złożonych procesów oczyszczania skrobi, dzięki czemu produkcja jest bardziej przyjazna dla środowiska. Następnym krokiem naukowców będzie zbadanie właściwości tych nanowłókien i możliwości masowej produkcji.

Źródło: Nanoscale Advances, Gizmodo

var _paq = window._paq = window._paq || []; _paq.push(['trackPageView']); _paq.push(['enableLinkTracking']); (function() { var u='//mm.magnet.kiev.ua/'; _paq.push(['setTrackerUrl', u+'matomo.php']); _paq.push(['setSiteId', '2']); var d=document, g=d.createElement('script'), s=d.getElementsByTagName('script')[0]; g.async=true; g.src=u+'matomo.js'; s.parentNode.insertBefore(g,s); })();