Firma Stellantis opatentowała opony z dodatkiem skorupek jajek

Stellantis (FCA US) opatentował w USA nową formułę opon, która wykorzystuje odpady żywnościowe zamiast tradycyjnych wypełniaczy. W szczególności tlenek wapnia (CaO) pochodzący ze skorupek jaj. Podejście to ma na celu zmniejszenie wpływu na środowisko emisji pyłów związanych ze zużyciem opon.
Co wiadomo
Bieżniki opon zwykle zawierają wypełniacze, takie jak sadza i krzemionka. Poprawiają one odporność na zużycie, przyczepność i opory toczenia. Jednak gdy opony się zużywają, materiały te są uwalniane do powietrza w postaci drobnego pyłu, wpływając na środowisko i zdrowie ludzi. Badanie z 2023 r. potwierdziło, że pył z opon jest jedną z głównych przyczyn zanieczyszczenia powietrza cząstkami PM2,5.
W swoim patencie Stellantis opisuje proces produkcji CaO ze skorupek jaj, które składają się w 95% z węglanu wapnia (CaCO3). Najpierw skorupka jest czyszczona acetonem, a następnie podgrzewana do temperatury ponad 900°C, w wyniku czego powstaje CaO. Następnie jest on mielony do rozmiaru cząstek, który może być stosowany jako zamiennik tradycyjnych wypełniaczy do opon.
Stellantis nie powiedział jeszcze, czy ten rozwój osiągnie masową produkcję, ale firma nie jest jedyną, która szuka ekologicznych rozwiązań dla opon. Bridgestone, Michelin i Goodyear już eksperymentują z naturalną gumą z krzewów i materiałów pochodzących z recyklingu.
Jak na razie pomysł opon w skorupce jajka brzmi niecodziennie, ale jeśli rzeczywiście poprawi on wydajność środowiskową bez utraty osiągów, to kto wie - może w przyszłości wszyscy będziemy jeździć na oponach typu "omlet".
Źródło: Mopar Insiders