Eksperci iFixit rozbierają na części nowe komputery Apple Mac Pro: ser nadal źle się ściera

Autor: Helena Szczerbań | 21.06.2023, 23:29
Eksperci iFixit rozbierają na części nowe komputery Apple Mac Pro: ser nadal źle się ściera

Po 15-calowym laptopie MacBook Air eksperci iFixit dostali w swoje ręce nowego Maca Pro, który został zaprezentowany na WWDC 2023 na początku tego miesiąca.

Co nowego

Tak więc, w środku kryje się ogromna, ale zauważalnie opróżniona płyta główna, a także równie imponujący rozmiar platformy M2 Ultra. Przestrzeń, w której wcześniej znajdowały się moduły pamięci RAM, jest teraz wykorzystywana na dysk SSD. Nie ma jednak możliwości dołożenia dodatkowej pamięci RAM czy zainstalowania karty graficznej - Apple wykorzystuje to miejsce na drugi dysk SSD, jeśli klient zamówił odpowiednią wersję.

Ogólnie rzecz biorąc, konstrukcja komputera nie zmieniła się w żaden sposób. Mac Pro nadal wykorzystuje obudowę z mnóstwem otworów, która nadal porównywana jest do tarki. Dlatego też przedstawiciel iFixit nie omieszkał spróbować zetrzeć na niej sera. Próbowano tego już kilka lat temu, gdy Apple przeprojektowało Maca Pro. Czas minął, model został zaktualizowany, a wynik jest wciąż ten sam: komputer jest niewygodny do tarcia sera. Specjalista iFixit wybrał kilka rodzajów sera, w tym gouda, mozzarella i parmezan. Parmezan nadal można zetrzeć na komputerze za 7000 USD, ale nie tak bardzo z innymi serami.

Źródło: iFixit